Erin 9 aylıkken, yer yüzünde doğum yapmış tek kadının ben olduğumu düşündüğüm zamanlarda bu sayfadan bir çağrı yapmıştım: “yok mu aynı dönem doğum yapmış anne buraları okuyan” diye. 5 kişi ile yola çıktık o vakit BenimleOynarmısınAnne diyerek. Çocukların oyun oynamasını beslenmesini v.b etkinlikleri çok önemsiyor olduğumuzu vurgulasak da bugünden o güne baktığımda esasen yeryüzünde tek olmadığımızı, aynı durumları farklı şekillerde yaşayıp aynı duygulara büründüğümüzü fark ettiğimiz, bugünlerde sıkça kullandığımız kelimeler ile anlatmam gerekirse çemberler, kabileler oluşturmuşuz. 3 sene boyunca haftada bir belki bazen daha fazla buluşup ortak olmuşuz yaşama, birbirimize. Sadece 5 kişi de değil, kurduğumuz liste ile Sivas’a uzanmış buluşmalar.
Bu sırada biz ailece dağlara kamplara giderken çektiğimiz yalnızlık, çocuksuz arkadaşları yavaşlatma gibi kaygılarla yine ortaya bir çağrı atıp bu sefer de “ KampaGidelimmiBaba” diyerek, anneler ile birlikte biraz babaları da çemberimize kattık; üzerinden 10 sene geçti. 10 senede birlikte büyüdük aile olduk ve aslında yine kabile olduk, bir araya gelip Permakamp köyünü kurduk, bir köy olduk. Bütün bunların içinde neden BABA diye soranlar var buraya kadar iyi gidiyorum anlatırken 🙂
Özetlemek de gerekirse, oğlumuzu büyütme sürecinde 3 parçası olan bir proje geliştirmiştik.
BENİMLE OYNAR MISIN ANNE 0-3 yaş aralığı için çocukları yuvaya göndermeden bir çözüm arayışında idik. Hem de artık çocuklar ayaklandığı için biraz anne dayanışması ve sosyalliği de olmalıydı. Beslenme, davranış, oyun öncelikli ilk projemiz Benimle Oynar mısın Anne ismini aldı.
KAMPA GİDELİM Mİ BABA topluluğu ile de babanın artık çocuğun gelişiminde daha etkin rol oynadığı ve annenin artık biraz daha fazla dinlendiği bir süreç ihtiyacı duyduk. bu sebeple sitemizin ismini baba üzerine kurduk. Burada hedef yaşımız 3-12 aralığıdır.
TOHUM EKELİM Mİ ANNE dedik en son. Takas, tamir, üretmek, ekmek, tohum, paylaşım. Şehrin savaşçı enerjisinden biraz çıkıp birlikte üretmenin, dinlemenin ve dinlenmenin tekrar hatırlanması.
Tabii tüm bunları daha derin düşündüğümüzde anne ya da baba rollerinin cinsiyetçi bir yaklaşım dışında roller üzerine kurulu olduğunu anlamışsınızdır. Burada evin dişil ya da eril dengeleri devreye girecek kimi zaman ailenin babası oyun oynarken annesi kampa gelebilecektir çocuğu ile.
Tüm bu kuşak öğretilerini devralıp, devredeceğiz çocuklarımıza. Amacımız hayalimiz bu oldu hep
Bu hayallerin içerisinde benim uzun yıllardır içinde olduğum yoga yolculuğum, tıbbi bitkilere olan ilgim ve çalışmalarım, kadın çemberleri kolaylaştırmaya başlamam, yemek yapmayı çok sevmem, yüzüme bedenime yiyebileceğim malzemeler ile bakım yapma kurgularım, aromaterepi aşkım hepsi birleşti ve tüm bu 3 oluşumun içine yerleşti.
Tohum Ekelim mi Anne derken içimde Kadınca Buluşmalar da olsa nasıl olur sorusu çok canlandı. En sonunda toparlanıp Bozcaada ‘da 2019 yılında ilkini gerçekleştirdim. Devamı da geldi derken Bilecik Kurşunlu Köyü son kampta salgın ilan edilmesi ile biraz ara vermek durumunda kaldım. Bu sene yeniden buluşmak için de çalışmalara başladım.
Kadınca buluşmalar, çember adabı ile yürütülen, biraz sessizlik biraz hareket içeren, 15 yaş ve üzeri tüm kadınların katılmasını arzu ettiğim, birlikte dolma sarıp mantı açmak gibi dünyevi işlerin içerisinde kendimizi ararken ayaklarımızın toprağa basmasına, bu topraklanma ile içimizde neler olup bittiğine biraz göz atabilmeye, birlikte dans edebilmeye, içeride ifade bulamayan duygularımızın sesini duymaya, gülmeye ve de ağlamaya, susmaya ve de konuşmaya, dinlemeye ve de sessizliğe de bir davettir.
Sağlıklı, arındırıcı beslenmelerin içinde elbette bazen baklava bazen de şarap olabilir değil mi ?
Akışın bize sunduklarını kabul edip şerefine kadeh kaldırdığımız buluşmalara o zaman.
Tüm bu yazının altında seni anmadan geçemeyeceğim. Salgın ilan edilmesinden hemen önce birbirimize ne iyi geldik Fırfır Fuli. Şen kahkahan kulaklarımızda. Huzurla uyu gittiğin yerde.
Bunu paylaş:
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Yazdırmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)